Välkommen

Välkommen till Skaraborgs Fjodhästförenings hemsida. Vi är en förening under Svenska Fjordhästföreningen.

Planerade aktiviteter 2019

24 februari
Årsmöte, Swedish Match, Tidaholm

19 april
KM i hoppning, Vara

28 april
Brukstävling, Broddetorp
Inställd

19 maj
Vårutflykt, Broddetorp

9 juni
Träningsdag, Vara

18-21 juli     
SM för Fjordhästar, Västervik

17-18 augusti
Medlemsläger, Tråvad

17 november

KM Bruksridning (i samband med DM)

24 november
KM i Dressyr, Vara hästsportklubb

 

 

 

Utbildningsplan

Utbildningsplan

 

Vad är utbildning?

I stort sett kan man säga att all hantering av din häst är utbildning. Redan som föl lär du hästen de rutiner ni har i stallet t.ex. fodring, skötsel, ledning m.m. Rutiner är viktigt vid inlärning hos hästen, det gör hästen trygg och det blir lätt att utöka hästens kunskaper med en liten bit ny lärdom då och då. Var hela tiden konsekvent med det du gör. Då lär sig hästen att du står för det du vill lära ut och hästen finner dig som ledare. För att utbildningen av din häst skall gå rätt till krävs det att man hela tiden tar hjälp av utbildad instruktör, tränare eller utbildare.

 

Detta skall min häst kunna och i vilken ordning är bäst att ta momenten?

Alla hästar är olika, dels i sin psykiska utveckling, sin fysiska utveckling och i sitt ärvda grundtemperament. Alla dessa delar är det viktigt att du tar hänsyn till då du arbetar med din häst. Du känner din häst bäst och måste ta besluten om vilka delmoment i utbildningen din häst är mogen för.

 

Fjordhästens grundtemperament.

Generellt är fjordhästen av naturen orädd, arbetsvillig och uthållig. Det gör att din häst i utbildningssituationer är positiv och nyfiken på allt du gör. Dessa egenskaper gör att du sällan stöter på motstånd från din häst.


 

Första årets utbildning. 0 - 1 år.

Under hästens första år skall hästen vänjas vid många saker t.ex. att ha grimma på sig, att bli ryktad, vara bunden t.ex. i stallgången en kort stund eller i bindring, lyftas hovar och verkas. Innan betessäsongen kan det vara lämpligt att vänja din häst vid huvudlag, samt enklare ledträning och kommandoord för skritt och trav då kan du visa din häst på sommarpremieringen.

 

Andra årets utbildning. 1 - 2 år.

Under hästens andra år kan du börja vänja din häst vid olika miljöer under ledning. Du kan göra förberedande körövningar: vänja hästen vid skrammel, vänja hästen vid körgjord/sele, vänja hästen vid draglinor längs sidorna. Du kan även låta din häst prova på att bli tömkörd. Glöm inte medhjälpare! Att då och då lastträna din häst och åka en kort sväng är väldigt nyttigt .Använd dig av äldre lättlastad och resvan sällskaphäst om möjlighet finns.

 

Tredje årets utbildning. 2 - 3 år.

 

Inkörningen börjas på allvar. Kör med linor och svängel och släpa  för att till sist pröva en lättare rockard. Använd alltid medhjälpare, var aldrig ensam vid dessa moment med din unghäst.Tömkör hästen ut i skogen, där lär sig din häst att gå fram och får en naturlig bjudning. Lägg på en  sadel då och då, promenera gärna så hästen får känna sadeln under rörelse. Led över cavaletti bommar och prova löshoppning. Tänk på att passen inte blir för långa då det fortfarande är invänjning för hästen och inte arbetsbelastning.  Vänj hästen vid ryttare och använd ledare. Börja i miljö som hästen är van vid och med tiden vandra ut på små promenader. Då detta fungerar kan ni rida ut i sällskap med äldre häst på kortare turer.

 


Fjärde årets utbildning. 3 - 4 år.

Hästen befäster det arbete du tidigare gjort. Du kör din häst med bilhjulsrockard. Passen blir nu lite längre för hästen ca 30 min. Besök nya miljöer med din häst. Det är nyttigt att ta trailern och åka till t.ex. ett ridhus. Fortsätt att rida ut och om tygeltagen är befästa och hästen har börjat förstå skänkeln så börja rida egna turer så att din häst blir självständig.  Våren då hästen blir fyra år kan du då och då ta lite längre turer upp till en timme. Nu är det också tid att vänja din häst vid fyrhjulsvagn och de redskap du vill att din häst skall kunna dra. Ta gärna några varv bakom äldre häst på ridbana. Hoppa över något naturhinder efter annan häst och prova t.ex. ett kryss på ridbanan.

 

Femte årets utbildning. 4 – 5 år.

Din häst är nu ordentligt inkörd och inriden. Nu börjar skolningen och grundläggande arbete som gör att din häst successivt blir starkare, får kondition och tränar upp spänst. Du deltar ibland på någon lektion eller kurs i ridning och körning. Din häst utbildas ridmässigt för att på våren den blir fem år kunna gå ett godkänt lätt C dressyr program och ett debutant program i körning. Hoppa en låg bana på 4 - 6 hinder, 50-60 cm och kanske gå en precisionsbana i körning. Vill du inrikta dig på specialgren så kanske du kan prova en grundkurs nu. Kom ihåg att din häst fortfarande är unghäst. Detta kan du prova på men åter igen så mognar hästar olika och allt tar sin tid att befästa. Ingen häst är den andra lik. Du bestämmer takten och kraven för din häst. Du bör under detta år arbeta 2 dagar i veckan max med sådant som är krav och arbetsmässig utveckling, samt två till tre dagar i veckan med trivsel och gemenskap t.ex. uteritt eller en körtur. Ge din häst regelbunden 1 - 3 veckors vila och återhämtningstid.

 

Sjätte årets utbildning. 5 - 6 år.

Din häst är nu grundutbildad och ett bra mål nu är SFF:s prestationsmedaljer valör brons.

Som ryttare provar du lätt B rörelser med mål att som sexåring vara på tävlingsmässig nivå. Som kusk kanske du nu siktar på att kunna köra en hel Lätt tävling. Lämplig hoppnivå är 70-80 cm tävlingsmässigt.

 

Sjunde årets utbildning. 6 - 7 år.

Du har nu en bra allround häst. Hästens fortsatta utbildning och utveckling specialiseras efter dina önskemål. Kanske är du nu nöjd med din allroundhäst. Kanske vill du träna mer? En sjuårig häst kan vara mogen för lätt A dressyr och 90 cm hoppning. Er fortsatta utveckling beror på hästens förutsättningar och kapacitet samt din ambition och kunskaps nivå.

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)