Välkommen

Välkommen till Skaraborgs Fjodhästförenings hemsida. Vi är en förening under Svenska Fjordhästföreningen.

Planerade aktiviteter 2019

24 febr
Årsmöte, Swedish Match, Tidaholm

19 april
KM i hoppning, Vara

28 april
Brukstävling, Broddetorp

19 maj
Vårutflykt, Broddetorp

18-21 juli     
SM för Fjordhästar, Västervik

17-18 augusti
Melemsläger, Tråvad

september?
KM i Dressyr

november?
KM Bruksridning (i samband med DM)

 

 

 

Styrelsen

Kontakta oss genom att använda formuläret nedan.


(Lämna tom)

Styrelsen 2018 (läs mer om styrelsemedlemarna längre ner)

Ordförande: Emelie Johansson 070-4163104  Tävling, hoppning

Vice ordförande: Marcus Wremer 073-4226528 Körning, bruks

Sekreterare: Marianne Lundström 070-2549776 Webansvarig, allmänna frågor

Kassör: Ann Johansson 070-9902194 Tävling, dressyr

Ledamot: Lotta Petersson, Allmänna frågor, ceremonimästare

Suppleant: Madelene Jansson 070-3573609 Tävling, hoppning, dressyr, unghästutbildning

Suppleant: Ylva Nilson 070-7671996  Allmänna frågor

 

Gemensam epostadress är: SkaraborgsFF@outlook.com

 

Titta in i vårt arkiv.

Presentation av styrelsen

Madelene Jansson

Jag heter Madelene Jansson och bor på Torsö, ön i Vänern strax utanför Mariestad. När jag var 8 år började jag rida på ridskola. Som alla hästtjejer så drömde jag om en egen häst. Med en mamma som är livrädd för hästar och en pappa som är allergisk så fick jag ingen egen häst. Men i hagen stod grannens 2 fjordhästar som ingen ridit på flera år. I början blev jag avslängd nästan varje dag och jag var livrädd. Alla vet ju hur fjordingar som bara står i en hage kan bli… Men jag gav mej inte och tillslut blev vi riktiga kompisar. Med den ena, Dockan född 1990 e.Tord 109, tävlade jag blygsamt i både hoppning och dressyr. Sen har det fortsatt med fjording och 6 stycken olika har det hunnit bli.

Min nuvarande häst heter Nytorps Jazz och är en valack född 2008 e. Minos 224 som jag har ägt sen han var 3 år. En busig pojk med en räv bakom örat. Vi har tävlat lokalt och placerat oss flera gånger bland stora hästar i dressyr. Vi har även varit ute på lokal ponnyhoppning. Men då i avd.B då jag är över 18 år. Mitt långsiktiga mål är att komma till fjord-SM.

 

 

Marcus Wremer

 Mitt namn är Marcus Wremer och är 36 år. Jag är bosatt på Prästgården Broddetorp tillsammans med min fru Mia och våra tre barn. Här bedriver vi fritidslantbruk med 18 stutar och lite tackor plus våra tre fjordhästar. Hästarna används till ridning av min fru och mina barn och till all möjlig körning såsom skogskörning, lantbrukssysslor och vagnskörning av mig och min dotter. Mitt intresse för hästar började när jag var elva år och jag fick börja köra en nordsvensk som hette Floga, därefter började övertalningsförsöken vilket resulterade i en resa till Visingsö på hösten jag fyllt tolv. Därifrån fick vi med oss Ronja, en alldeles underbar fjording som lärde mig massor inom både körning och ridning under 6 härliga år tillsammans. Sedan väntade 17 hästfria år innan äldsta dottern lyckades övertala oss om en häst vilket naturligtvis ledde till en fjordhäst som i sin tur efter återfått intresse genererat till två till. Hästarna som finns här är följande: Rita 20 år enbart ridhäst som kommer från Inge Persson Berg. Colombia 14 år som är både kör och ridhäst. Kommer från Yxnavalls stuteri. Casino 2 år och Colombias senaste föl som vi håller på att köra in som bäst för tillfället. Jag brinner alltså mest för körning och hoppas kunna tillföra något på den sidan.

 

 

 

Emelie Johansson

 Mitt namn är Emelie Johansson och jag är en glad fjordhästälskare född 1989. I det civila pluggar jag till gymnasielärare och är färdig till årsskiftetv -14/15 och har sedan en anställning som samhällskunskapslärare på en gymnasieskola i Alingsås. Nu mera är jag vad man kan kalla en “överlöpare” då jag är bofast i Vårgårda. Ursprungligen är jag från Tråvad utanför Vara. Fjordhästen klev in tidigt i mitt liv då min mamma Ann Johansson köpte Fjodor (f. 93 e. Fröjd 148 ue. Brass 130) när jag var 7 år och när jag var 9 år fick jag min egna häst en shettlandsponny och senare en new forest. Det var trotts detta Fjordhästen som var rasen för mig, 2003 var jag och mamma och tittade på Riks-tävlingarna på Nuntorp och jag blev vansinnigt insporerad. Detta kunde jag ju göra med Fjodor! Sagt och gjort så “stal” jag min mammas häst och började träna och tävla i hoppning, och 2 år senare debuterade jag och Fjodor vårt första SM arrangerat av Stockholm-Uppsala FF. Efter det har det blivit samanlagt 5 Fjord SM med Fjodor tills han pensionerades i fjol.

Vi har lyckats samla på oss fler fjordhästar under årens lopp mamma och jag. När jag var 17 år var det dags för mig att ta klivet upp på stor häst (tyckte i alla fall omgivningen) i Skåne hittade jag mitt hjärte barn Bono (f. 01 e. Enar 135 ue. Kasper 47) en spännande häst på ca 150, så det är ju en “stor häst”. Med honom har jag tävlat i hoppning, dressyr och distansritt med varierande resultat. De senaste åren har vi inte tävlat då han efter en transportolycka inte går att köra i transporten. Hemma på gården har vi även mammas fjordhäst Gulmåras Ohly, halvbror med Bono (f. 05 e. Cristall 203) och min påläggskalv Gulmåras Palas (f. 13 e. Talmin Grönkulla 226 ue. Furubäcks Inter 191).

Innom Fjordhästföreningen anser jag att det är viktigt med en helhetsbild, föreningen är en avelsförening men för att marknadsföra hästar och locka fler till rasen behövs tävlingsperspektivet. Det är en fantastisk reklampelare för våra duktiga uppfödare och ökar värdet och statusen hos rasen. Föreningen behöver verkaför att främja båda delarna för att skapa ett utbud och en efterfrågan av fina hästar.

 

Ann Johansson

Jag heter Ann Johansson och jobbar på Badene egendom utanför Kvänum som djurskötare. Jag bor på en gård utanför Tråvad med min familj man, två vuxna barn och alla djuren. (katter, hund och hästar)

Under hela min uppväxt hade jag en dröm om egen häst. Jag och min syster var trägna ryttare  på grannens hästar. Vi var på ridläger några somrar och gick även på ridskola i Skara under några år.

När jag tog över föräldrahemmet kom drömmen om egen häst åter upp, men det var först när jag fick egna barn som började bli hästintresserade som vi köpte en fjordvalack vid namn Fjodor. Han var då 3 år och nyligen inriden. Varför det blev en fjording var nog att vi hade bekanta som hade fjording och jag tyckte att de såg så fina och stabila ut.

Det blev snart en shettis som sällskap till Fjodor som dottern kunde rida på och där efter en c-ponny allt efter som benen på flickebarnet växte. När hon skulle gå över till stor häst ville hon inte ha ett halvblod som många andra utan en egen fjording. Nu mer har vi bara fjordingar i vårt stall. Snart 4 st. Gamle Fjodor som nu är 21 år och i år fått en medryttare vid namn Emma som är 11 år. Fjodor har under fler år representerat föreningen i hoppning på fjordhäst SM.  Bono (dotterns) som är 13 år ganska duktig i dressyr men vill inte åka transport och rids därför bara hemma.  Gulmåras Ohly är 9 år och köptes vi in som 2-åring.  Han är nu mera min tävlingshäst i dressyr. Vi har varit ute och tävlar en del och har även representerat Skaraborg i fjord SM i dressyr 2010 och 2011.

Han har även varit distriktsmästare i bruksridning 2012.

Under 2013 har han stått skadad men har satts igång under 2014. Vi får se om det går att komma tillbaka i samma form.

I november kommer ytterligare en fjording till vårt stall det är Gulmåras Palas som är ett år. Det är dotterns nya projekt. Han är visad som föl och fick då 42 p. Det blir spännande att följa hans utveckling.

  

Ylva Nilson

Som många andra tjejer började jag rida i 10-årsåldern och höll på i några år på ridskolor. Studier och annat kom emellan men intresset fanns kvar och när jag kom åt satt jag på hästryggen. När livet tagit form med jobb och hem började jag ridskolan igen, men drömmen om en egen häst blev allt starkare.

År 1993 kom jag så äntligen ut på landet till egen gård; Stora Gryte strax söder om Skara. Genast skaffade jag en uttjänt gammal ridskolehäst för att ha som första läromästare. Snart ville ha något för framtiden och började så smått leta efter en nordsvensk, men snubblade över en fjording. Gulmåra köpte jag tillsammans med en arbetskollega 1996. En underbar liten guling med stort hjärta. Hon lärde mig massor om framför allt körning. Vi tog föl efter henne som till vår förvåning fick diplom som 3-åring. Efter denna framgång blev jag allt mer intresserad av avel. Jag köpte in ett eget avelsto, Bibbi, men det gick inte så bra. Hon födde tidigt, föl dog och kastades och efter några få år dog hon själv. Jag var nära att ge upp och sålde ifrån de hästar jag var delägare i. Då snubblade jag över Napoleon, en stor valack jag inte kunde motstå. Intresset för häst vaknade igen och nu är jag igång med avel i liten skala med Vallis som stamsto.

Hennes son Gandhi blev godkänd hingst med 42p år 2011 och premierad AB tv år 2013. Så jag får vara nöjd! Två föl till med samma hingst har det blivit, Valiant och Selma. Så nu har jag mitt efterlängtade sto att avla vidare på. Gandhis första föl kommer i vår och den är också min. Hoppas på ett sto!

Mina kunskaper om häst sträcker sig inte mycket längre än till husbehov, men jag har kommit att älska fjordhästen och tycker att det är den perfekta rasen för oss som har hästen som fritidsnöje. Jag tror dessutom på att fjordingen har en ljus framtid även på olika tävlingsarenor. Främst ser jag det goda temperamentet som en framgångsfaktor. Jag vill få till en väl fungerande förening med många som tar ansvar och med bra arbetsmetoder. Jag hoppas att vi genom att ordna bra aktiviteter kan vända trenden och få medlemsantalet att växa. Fjordingen förtjänar fler fans!

 

Marianne Lundström

Jag heter Marianne Lundström och bor på en hästgård mellan Falköping och Mullsjö. Jag är sedan 2011 ägare till fjordingen Fagers Final (f. 1998 e. Fager 50, ue. Knast Halsnaes 173). Final är en valack och jag har honom ihop med min dotter Rebecka. I hela mitt liv har jag varit hästintresserad men det var inte förrän i vuxen ålder jag började rida på ridskola. Jag red ett par år och tyckte sedan att det räckte. Nu hade jag prövat på det och var nöjd så! Men ödet ville annorlunda. Jag fick en dotter som var mycket hästintresserad och hon började på ridskola. Efter några år bestämde vi oss för att köpa en egen häst och började leta. Vi hittade då fjordingen Final som vi båda två fastnade för, det gick bara inte att motstå honom! Tyvärr blev det ingen bra start när vi hade köpt honom, han blev skadad redan efter ett par månader. Han hade inflammation i höger knäled bak samt båda kotlederna i fram. Det blev ett antal turer till hästklinik och behandlingar. Efter ett halvår kunde vi börja sätta igång honom ordentligt igen. Ja, det blev ju en tuff start eftersom jag egentligen inte hade någon hästvana och saknade kunskaper. Men med hjälp av kunniga människor omkring oss och hårt arbete så tog vi oss igenom denna period trots att det kändes hopplöst ibland.

Nåväl, när vi nu hade en häst så tänkte jag att då kan jag ju börja rida lite smått igen. Efter ett riduppehåll på 17 år så var det att börja om från början och jag började ta lite ridlektioner. Roligast tycker jag är att rida ut i skogen, helst då med lite fart! Men jag rider också mycket på banan och skuttar även över små hinder för skojs skull. Under förra året prövade jag även på bruksridning. Det är en träningsform som jag har fastnat för och som passar både mig o Final. Förra året tog jag och Rebecka ytterligare ett steg och skaffade en häst till på foder, dock ingen fjording.

Fjording är den ras som jag har fallit för fullständigt! Jag har nu svårt att tänka mig ett liv utan en fjording. De är ju så charmiga, envisa, söta, busiga, kloka och helt enkelt underbara! Den perfekta allround/familjehästen som passar alla och rasen som dessutom uppvisar fina resultat på tävlingsbanorna. I fjorhästföreningen tycker jag det är viktigt att ha en bra gemenskap och att det finns aktiviteter som passar alla. Vi kan ju ha så mycket roligt ihop med våra älskade gulingar!  

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)